четвъртък, 13 ноември 2008 г.

Ковачки между чук и наковалня

Обвиненията, които прокуратурата повдигна срещу Христо Ковачки в сряда ще окажат влияние на българската политическа картина. Те са знакови, защото изваждат на светло една от най-съществените задкулисни битки в българския политически живот.

На първо място ще пострада новосформираното под патронажа на енергийния олигарх движение “Напред”, което заради финансовия ресурс на благодетеля си беше сочено за един от потенциалните участници в следващия парламент. Делата срещу Ковачки вероятно ще блокират този ресурс на новия либерално-патриотичен субект.

Близостта на олигарха с Ахмед Доган и Георги Първанов не е тайна, а това ни дава сериозни основания да мислим за разпита на Ковачки в прокуратурата и за наложената му от съда гаранция в размер на триста хиляди лева като за поредна вътрешна битка в управлението.

След като привлече на своя страна сериозна част от приближените до президента олигарси, Сергей Станишев все по-видимо придобива реална власт и това му дава възможност да парира опитите на Първанов да запази влиянието си в политиката. Ситуацията, в която се намира Доган след смъртта на Ахмед Емин, и оформянето на няколко властови центъра в ДПС дават възможност на премиера да ограничи влиянието на лидера на ДПС в икономиката и да разшири своя периметър на действие.

Имаме пълните основания да мислим бизнес партията ЛИДЕР като инструмент, осигуряващ на Георги Първанов и Ахмед Доган участие в бъдещото управление на страната. Този инструмент е крайно необходим и за двамата, защото в последните месеци президентът загуби изцяло влиянието си в БСП, а лидерът на ДПС след изборите догодина може да се окаже не просто в опозиция, но и в тежка политическа изолация.

При учредяването си движението, в което основен фактор е партията на Ковачки, ясно заяви, че целта на предизборната коалиция е участие във властта, независимо от това дали следващото управление ще се самоопредели като дясно-центристко, ляво-центристко или либерално.

Интересно е и поведението на Борис Велчев. Мащабните проверки и обиските във фирмите на Ковачки, осъществени с участието на прокуратурата, показват, че главният прокурор, който е считан за човек на президента, вече може и да е преминал в лагера на Станишев. Дали проверките ще завършат с осъдителна присъда не е от голямо значение. Самото действие на прокурорите точно в този момент, а не преди година например, когато срещу Ковачки са водени разследвания от ГДБОП, е знаково.

Фигурата на Христо Ковачки не бива да бъде разглеждана сама по себе си. Ясно е, че този човек се е ползвал от политическа проекция, която до момента на разпита в сряда, му осигуряваше спечелени концесии, търгове и държавни поръчки. Идеологът на ЛИДЕР еволюира до пионка, която Първанов и Доган пожелаха да превърнат в царица. Може да се каже, че дотук не успяха.

Обвиненията за данъчни престъпления в особено големи размери обаче в никакъв случай не са реализация на лозунгите на БСП от последните дни, възвестяващи борбата с олигарсите. Доказателство за това е, че малко преди олигархът Ковачки да бъде извикан на разпит от прокуратурата, олигархът Георги Гергов беше избран за делегат на предстоящия конгрес на БСП.

12. 11. 2008 г.

Тома БИКОВ

Няма коментари: